EtienneGallery

Winnie Teschmacher Japan Stories

18 mei t/m 18 juni 2023

De cultuur van Japan boeit me mateloos. Ik dompel me graag onder in de boeken, beelden, tempels, tuinen, kunstwerken … en dan zijn er nog mijn Japanse reiservaringen. Eerlijk gezegd is het heel prettig elke keer weer een zijweg te pakken en ergens te belanden waar ik mijn ogen kan laven aan iets nieuws. Een plek van waaruit ik opnieuw naar de wereld kan kijken. Alles voelt dicht bij mijn wezen, terwijl de Japanse cultuur zo totaal verschillend is van de onze. Misschien maakt dat het juist zo verrassend en mysterieus. Japan is bij uitstek het land van ‘de leegte’. Het is een avontuur om door dat land, haar filosofie, haar verhalen en de inspirerende plekken te reizen. Om jullie mee te laten reizen, heb ik voor deze tentoonstelling een film gemaakt waarin ik meer vertel over mijn fascinatie voor Japan en hoe dat tot uitdrukking komt in mijn werken.

Paul Balmer - Landscapes -

22 april t/m 21 mei 2023

Paul Balmer is a contemporary landscape painter known for his evocative and moody depictions of the countryside. Paul’s use of adding and subtracting layers, making richly textured fields, gives his paintings a sense of depth and atmosphere. Overall, his paintings capture the rugged beauty of the natural world, while also exploring themes of memory, emotion, and the passing of time. This series of paintings is inspired by the many places he has lived, South Africa, Australia, Europe and the U.S.

Menno Jonker - Echo of Infinity -

22 april t/m 14 mei 2023

Oneindigheid ervaar ik zeldzame momenten in mijn hoofd. Als ik mijn voorstelling ervan ontleed zijn de bouwstenen een verstilde mengeling van beelden uit science fiction, ruimtevaart en –tot mijn verwondering- de spiegel in Jan van Eyck’s schilderij van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw, uit 1434.

De wisselwerking tussen realiteit en virtualiteit heeft in de laatste decennia een vlucht genomen. Wat onvoorstelbaar was is vandaag werkelijkheid. Onze blik reikt verder dan ooit door de ontwikkelingen in wetenschap en technologie. Voor wie weten wil is kennis bijna overal ‘wireless’ voor handen.

Honger naar kennis en begrip van de werkelijkheid lagen ook ten grondslag aan de Renaissance (circa 1300-1600). Kunst en wetenschap bevrijdde zich van dogma’s en conventies van de middeleeuwse samenleving. Kopiëren werd weer kijken, kijken werd analyseren, analyseren werd wetenschap. Revolutionaire ontdekkingen als het perspectief, het buskruit en het heliocentrisch universum volgden en vormden onze werkelijkheid.

Echo of Infinity is de neerslag van paralellen die ik zie tussen deze ‘wedergeboorte’ en onze eigen tijd. De nieuwe toepassingen die ik zag voor filigraanglas, de oude Venetiaanse draadglas techniek, vormden voor mij een verbindende lijn in mijn inspiratie , van Proportia Divina tot de Helix van ons DNA. Mijn nieuw punt van oneindigheid. In gedachte rijgt een uitgetrokken glazen draad het Renaissance verdwijnpunt aan de betekenis van perspectief in onze tijd, maar ook aan de echo die wij, op ons beurt, in de toekomst doen klinken.

Menno Jonker, Tongeren, 2013

Beurs PAN Amsterdam

12 t/m 27 november 2022

Wij nodigen u graag uit om de collectie die door de kunstenaars gemaakt is voor de kunstbeurs PAN Amsterdam te komen bekijken in onze galerie in Oisterwijk, op zaterdag 12 november of zondag 13 november van 13.00 - 17.00 uur. Daarna kunt u de collectie bekijken tijdens de PAN in Amsterdam van zaterdag 19 november tot en met zondag 27 november.

Fabrizius2

1 t/m 30 oktober 2022

Televisiestations zoals de WDR, NDR, ZDF, ARD en BBC hebben de studio van de getalenteerde eeneiige tweeling Irina en Marina Fabrizius reeds weten te vinden. Irina en Marina schilderen in de glaceertechniek, een eeuwenoude schildertechniek waarbij de olieverf in verschillende dunne lagen wordt aangebracht. Ze schilderen de schilderijen tegelijkertijd met twee handen en twee penselen, alsof het één persoon is. ‘Wij schilderen ons licht’, zoals de tweelingzussen zeggen, een oneindige diepte gevuld met een magisch licht dat sfeer en stemmingen creëert in het schilderij. Hun abstracte landschappen op groot formaat komen tot stand via een uitgebreid glaceerschilderproces, waarbij 15 tot 20 lagen (of meer) kleur over elkaar heen worden gelegd. De meerlagige kleurcompositie doorbreekt de feitelijke tweedimensionaliteit van kleur. De kijker wordt gegrepen door het licht en tegelijkertijd de diepte van het schilderij ingetrokken. In de 250-jarige geschiedenis van de traditierijke Staatlichen Kunstakademie Düsseldorf waren Irina en Marina in 2015 de eersten die afstudeerden met een gezamenlijk werk.

Pieter Obels

26 mei t/m 26 juni 2022

Mijn sculpturen zijn een verbeelding van hoe ik de natuur beleef. Ik ben opgegroeid op een boerderij en had de natuur en de plantenwereld altijd dichtbij me. Het veranderen van de jaargetijden, frisgroen in de lente, maar ook het mooie bruin en rood van de natuur in verval tijdens de herfst. Mijn beelden krijgen hun mooie roestige rode kleur onder invloed van het weer; een organisch proces zoals het verkleuren van de natuur in de herfst.’

‘Tijdens mijn opleiding aan de Academie heb ik met meerdere materialen gewerkt. Staal en klei bevielen mij het best. Staal is een sterk materiaal waarmee je grote constructies kunt bouwen en tegelijkertijd is het, net als klei, zeer vormbaar. Voor klei had ik niet het geduld maar het staal geeft me de mogelijkheden om mijn dromen met grote zwierigheid vorm te geven.’

Pieter Obels

Zhuang Hong Yi

4 t/m 26 juni 2022

'De 'Blossom' serie is mijn poging om de romantische verbeelding weer te geven van schoonheid die kronkelt temidden van vallende zachtheid. De schoonheid van het leven is de groeiende reis door ups en downs. Ondanks alle uitdagingen en negativiteit zal de bloesem jaar na jaar tevoorschijn komen en hoop en kleur geven wanneer de tijden wanhopig lijken te zijn. Kersenbomen groeien in streken met koude winters. Hoe strenger de winter, hoe zoeter het fruit. Na dit lange seizoen van wereldwijde ontwrichting herinneren de kersenbloesems ons eraan dat aan alle seizoenen een einde komt en dat de tijd om naar buiten te gaan, waar we kunnen genieten van de natuur en van elkaar, zal aanbreken.' Zhuang Hong Yi

Vladimir Zbynovsky

7 mei t/m 6 juni 2022

Na het voltooien van zijn opleiding aan de ‘Decorative Arts’ in Bratislava waar hij zich toelegt op steen, vervolgt Vladimir Zbynovsky (1964) zijn opleiding als beeldhouwer aan de ‘Academy for Fine Arts and Design’ in Bratislava. Daar ontstaat zijn fascinatie voor het materiaal glas. In 1991 studeert hij af en verhuist naar Frankrijk. Sindsdien wordt zijn werk internationaal geëxposeerd.

Met het bewerken van glas, waarbij gebruik wordt gemaakt van warme en koude technieken - smelten, fusing, slijpen en polijsten - tracht Zbynovsky het immense veld van mogelijkheden te verkennen die de materialen glas en steen tezamen bieden. Op sculpturale wijze combineert hij steen met glas waarbij zwaartekracht en transparantie een grote rol spelen.

email call