EtienneGallery

Winnie Teschmacher

Japan Stories

De cultuur van Japan boeit me mateloos. Ik dompel me graag onder in de boeken, beelden, tempels, tuinen, kunstwerken … en dan zijn er nog mijn Japanse reiservaringen. Eerlijk gezegd is het heel prettig elke keer weer een zijweg te pakken en ergens te belanden waar ik mijn ogen kan laven aan iets nieuws. Een plek van waaruit ik opnieuw naar de wereld kan kijken. Alles voelt dicht bij mijn wezen, terwijl de Japanse cultuur zo totaal verschillend is van de onze. Misschien maakt dat het juist zo verrassend en mysterieus.

De leegte is een van mijn favoriete onderwerpen. Void vind ik een zoveel sterker en ook meeromvattend woord. Miyamoto Musashi schreef in 1645 in The Book of the Void: ‘What is called the spirit of the void is where there is nothing. It is not included in man’s knowledge. Of course the void is nothingness. By knowing things that exist, you can know that which does not exist. That is the Void.’ Weer zo’n fijne hersenkraker. Musashi’s boek ligt op mijn almaar groeiende stapel Japanse boeken. Van The Tale of Genji via Tanizaki naar alles van Haruki Murakami.

Japan is bij uitstek het land van ‘de leegte’. Het is een avontuur om door dat land, haar filosofie, haar verhalen en de inspirerende plekken te reizen. Om jullie mee te laten reizen, is er door Kim Everdine Zeegers een film gemaakt voor deze tentoonstelling waarin ik meer vertel over mijn fascinatie voor Japan en hoe dat tot uitdrukking komt in mijn werken.

email call