Het prachtige werk van de Nederlandse beeldhouwer Pieter Obels (1968) mag zich verheugen in de warme belangstelling van een internationale clientèle.
Hij laat zich inspireren door details uit de natuur, die hij al improviserend vereenvoudigt en uitvergroot. Met zijn natuurlijke gevoel voor ritme en harmonie werkt hij de groeivormen van bijvoorbeeld wolken, stromend water en zaadhulzen uit tot stalen objecten die treffen door hun intelligentie en eenvoud, gevoegd bij de fluwelige warmte van het geërodeerde cortenstaal.
Obels werkt vrijwel uitsluitend met het prachtige materiaal cortenstaal. Dat is een weervast constructiestaal dat binnen een vrij korte tijd, door blootstelling aan de atmosfeer, een diep rood- of oranjebruine oxidelaag krijgt. Deze dichte roestlaag beschermt de kern van het staal tegen verdere oxidatie. Daardoor heeft het dus geen behandeling nodig en gaat het zeer lang mee, al blijft het altijd in een kleine mate corroderen en daardoor in een levendige wisselwerking met de ruimte om zich heen. Bijna alsof het ademt.
“Ik heb vooraf niet echt een plan als ik aan een sculptuur begin. Mijn beelden ontstaan spontaan en improviserend. Ik transformeer het weerbarstige Corten staal tot luchtige, vloeiende sculpturen. Het materiaal is voor mij ondergeschikt aan wat ik beeldend wil laten zien. Ik wil het staal laten dansen en bewegen zonder een vast ritme. Mijn werk kun je dan ook het beste ervaren door zelf in beweging te komen. Je ontdekt de sculptuur dan vanuit verschillende hoeken en standpunten. Op deze manier voel je de bewegingen van het staal”.
Pieter Obels